Apa minerală unicală

În 1960, la o adâncime de 120 metri a fost descoperită o altă apă minerală curativă cu componenţă chimică: azotată, hidrocarbonată, natriu-clorurată, slab termală cu mineralizare scăzută şi fără componenţi specifici.

Formula chimică : M 3,4- 3,6 Cl 73-76(HCO3 + CO3) 23-27 pH 7,9 – 8,9 t0-22,00C (Na+ K) 95-98 Mg 2-3

Ea a primit denumirea de apa minerală potabilă „Nufărul Alb” şi se aplică în diferite afecţiuni ale tractului gastro-intestinal, rinichilor şi a afecţiunilor metabolice. Acestea sînt: gastritele cronice, boala ulceroasă, colecistitele şi colitele, diateza urică şi diabetul zaharat forma uşoară, care adesea se asociază cu maladiile profilului de bază a sanatoriului „Nufărul Alb”.
Prezenţa în staţiunea balneară Cahul a acestor doi factori curativi importanţi permite o posibilitate ideală pentru populaţia ţării de a-şi ameliora starea sănătăţii în condiţii locale fără prea mari cheltueli. Tratamenul de bază în condiţiile sanatoriului „Nufărul Alb” este balneoterapia. 

 

Balneoterapia — este aplicarea apelor minerale în uz extern în calitate de băi generale şi locale, comprese şi duşuri. În calitate de uz intern – ca apă potabilă şi aplicare sub formă de irigaţii vaginale şi intestinale. Apa minerală de Cahul se aplică în principal în calitate de băi generale.
Denumirea desfăşurată a băilor minerale de Cahul este: băi minerale, mediu-sulfuroase, natriu-clorurate, calde,cu un înalt conţinut de iod şi brom şi cu un înalt grad de mineralizare. 

Formula chimică: M 69-72 g/l H2S+HS(49-78mg/l) C199 I (22 mcg/l), Br (136 mg/l) to -280C pH7,2 (Na+K)86(Ca)8

Fiind metoda principală de tratament, în condiţiile sanatoriului “Nufărul Alb”, băile minerale de Cahul, dispun de un înalt efect terapeutic. Acţiunile principale sînt constituite prin ameliorarea circuitului sanguin, normalizarea stării sistemului nervos central şi periferic, au o acţiune miorelaxantă şi neurohumorală, (ameliorează funcţia glandelor de secreţie internă şi a metabolismului).  Toate acestea asigură efectele: antiinflamator, desensibilizant, analgezic, sedativ şi regenerant.

Băile minerale de Cahul, avînd o componenţă chmică compusă, acţionează asupra intregului organism şi asupra anumitor organe în parte, printr,un şir întreg de mecanisme complexe. Băile generale constitue în sine acţiunea asupra organizmului uman, aflat în apă a factorilor mecanic, termic şi chimic.

 

Mecanismul de acţiune a apei minerale de Cahul în afecţiunile aparatului locomotor

Apa minerală de Cahul este caracterizată prin conținutul de hidrogen sulfurat (H₂S), iod, brom, și sodiu clorhidric, fiind slab termală, sulfuroasă și salină. Aceasta acționează printr-un amestec de factori chimici, termici și mecanici, care au efecte variate asupra organismului uman.

Factorul mecanic al băilor stimulează receptorii pielii, îmbunătățind circulația sângelui și redistribuirea acestuia în organism. Factorul termic relaxează țesuturile, reduce presiunea asupra terminațiilor nervoase, scade durerea și crește mobilitatea articulațiilor prin creșterea ușoară a temperaturii pielii. Această „mantie salină” creată de baia minerală ajută la pătrunderea elementelor chimice din apă în organism.

Hidrogenul sulfurat este componentul de bază al apei Cahul, contribuind la eliberarea de substanțe bioactive precum histamina și serotonina, care au efecte benefice asupra glandelor endocrine și fermenților, stimulând regenerarea țesuturilor și reducând inflamația. De asemenea, bromul și iodul pătrund prin piele, se acumulează în glanda tiroidă și hipotalamus, unde stimulează metabolismul, reglează reacțiile adaptive și au un efect sedativ.

Sodiul clorhidric, prezent în apă, ajută la corectarea dezechilibrelor imunitare și îmbunătățește reactivitatea organismului, fiind util în afecțiunile aparatului locomotor. Totodată, are un efect vasodilatator și antiaritmic, benefic pentru sistemul cardiovascular, îmbunătățind toleranța la efort fizic și funcția coronariană – aspect important, deoarece mulți pacienți cu probleme articulare au și afecțiuni cardiovasculare.

Astfel, apa minerală de Cahul este un aliat natural în tratamentul bolilor reumatice și inflamatorii, susținând sistemul imunitar și cardiovascular prin efectele complexe ale mineralelor pe care le conține.

Mecanismul de acţiune a apei minerale de Cahul în afecţiunile sistemului cardio-vascular

Apa minerală de Cahul își manifestă acțiunea asupra sistemului cardiovascular prin influența fiecărui component chimic asupra organismului. Factorul mecanic al băilor stimulează mecanoreceptorii pielii și îmbunătățește microcirculația și redistribuția sângelui. Factorul termic, la o temperatură de 36°C, relaxează mușchii, dilată vasele renale și scade tensiunea arterială, sporind și diureza. Componenții chimici, în special sodiul și clorul, contribuie la formarea unei «mantii saline,» care determină creșterea temperaturii interne, generând o vasodilatație compensatorie ce mărește absorbția de oxigen și îmbunătățește funcțiile sistemului nervos și ale glandelor suprarenale. Acest lucru este benefic pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

Componentul de sodiu și clor reduce rezistența vasculară periferică, susține circulația venoasă și crește tonusul venelor, fiind util în tratamentul insuficienței cronice venoase și al ulcerelor trofice. Totodată, ameliorează hemodinamica capilară, având efecte antiinflamatorii, analgezice și sedative, esențiale în tratarea reumatismului și poliartritei reumatoide. La pacienții cu cardiopatie ischemică, acest component are un efect antiaritmic moderat și ajută la menținerea stabilității ritmului cardiac.

Sulful pătrunde în organism prin piele și mucoase, îmbunătățind microcirculația, dilatând arteriolele, reducând rezistența periferică și scăzând tensiunea arterială. De asemenea, accelerează procesele oxidative și scade sinteza colesterolului, fiind util în tratamentul bolilor ischemice. Sulful stimulează producerea de substanțe bioactive ca serotonina, heparina și acetilcolina, care îmbunătățesc adaptabilitatea organismului, având efect antiinflamator și analgezic în afecțiuni reumatice.

Componenții de iod și brom din apa minerală contribuie la spectrul său terapeutic, acționând asupra glandei tiroide și a sistemului nervos, reducând tensiunea arterială și sensibilitatea receptorilor periferici. Prin aceste efecte, apa minerală de Cahul este folosită eficient pentru tratarea distoniilor neurocirculatorii și a cardiopatiei ischemice, fiind potrivită pentru pacienții de toate vârstele.

Mecanismul de acţiune a apei minerale de Cahul în afecţiunile sistemului nervos

Mecanismul de acţiune a apei minerale de Cahul se bazează pe compoziţia ei chimică, pe efectul termic şi mecanic al băilor generale şi locale şi a compreselor. Sub influenţa clorurii de natriu se formează „mantia salină”, care micşorează evaporarea de pe piele. Aceasta aduce la schimbarea termoreglaţiei, dînd în rezultat o creştere a temperaturii corpului cu 1,50 C. Ca rezultat are loc majorarea circulaţiei sangvine locale, astfel se stimulează şi sistemul simpatoadrenal. Pe fon de stimulare a secreţiei adrenalinei, noradrenalinei şi creşterii rezervelor catecolaminelor se observă ameliorarea stării funcţionale a sistemului nervos central. „Mantia salină”, formată în timpul băilor minerale, uneşte punctele biologic active şi aduce la normalizarea distribuirii bioenergiei.

Hidrogenul sulfurat, din apa minerală, disociază în hidrogen, ioni hidrosulfizi şi ioni de sulf liber. Hidrogenul sulfurat pătrunde în organism prin pielea intactă şi mucoase în timpul primirii băilor, precum şi prin căile respiratorii din atmosfera secţiei de băi.
Foarte sensibili la hidrogenul sulfurat este atât sistemul nervos central cât şi cel periferic. S-a stabilit acţiunea normotonică a băilor sulfuroase asupra stării funcţionale a sistemului nervos central, (la bază stau schimbările biopotenţialelor cortexului cerebral), şi a pragului de excitare a receptorilor pielii şi nervilor senzitivi.

Componentul iodo-bromic se află în concentraţie suficientă în apa minerală de Cahul şi pătrunde în organism datorită clorurii de sodiu, care şi ce asigură transportul transcutanat al ionilor de iod şi brom spre structurile nervoase. Acţionând asupra sistemului nervos central, componentul iodo-bromic ameliorează metabolismul tisular, contribuie la restructurarea proceselor excitaţie-inhibiţie în cortex în direcţia majorării inhibiţiei, normalizează funcţia sistemului nervos vegetativ.
Componenţa complexă a băilor minerale de Cahul şi prezenţa altui factor natural al apei minerale de uz intern “Nufărul Alb”- permite asanarea bolnavilor cu afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, inclusiv şi în asociere cu afecţiunile intercurente ale aparatului locomotor, sistemului cardio-vascular, afecţiunilor ginecologice, dermatologice şi ale tractului gastro-intestinal.

Mecanismul de acţiune a apei minerale de Cahul în afecţiunile dermatologice

Mecanismul de acțiune al băilor minerale de Cahul în afecțiunile dermatologice se bazează pe influența hidrogenului sulfurat, care pătrunde în organism prin piele și disociază în sulf liber și sulfide, blocând enzimele care conțin fier (cum ar fi citocromoxidaza și lipaza). Hidrogenul sulfurat acționează ca un reductor puternic, transformând grupele disulfide ale enzimelor în grupe sulfhidrile, având un rol antioxidant natural. Acest proces reduce sinteza lipoproteinelor de joasă densitate și activează glicoliza, favorizând eliberarea de insulină.

Băile favorizează acumularea de citokine, prostaglandine și mediatori în straturile superficiale ale pielii. Prin stimularea reflexă din glomusul carotidian, se produce un spasm vascular urmat de o vasodilatație prelungită. Acest proces reduce viscozitatea sângelui și îmbunătățește circulația. Hidrogenul sulfurat stimulează sinteza aminoacizilor (metionina, cisteina), accelerează diferentierea epidermei, stimulează creșterea părului, secreția glandelor sebacee și sinteza colagenului de către fibroblaste, favorizând regenerarea țesuturilor.

În plus, băile reduc sensibilitatea nociceptivă și tactilă și stimulează funcțiile centrului respirator și ale hepatocitelor, îmbunătățind detoxifierea organismului. Hidrogenul sulfurat mai are efecte benefice asupra funcției hepatice, stimulând sinteza proteinelor și reglând structura cicatricelor.

Apa minerală din Cahul conține și ioni de clorură de sodiu, brom și iod, care au un efect benefic asupra sistemului nervos, reglează funcția tiroidiană, îmbunătățind funcția imunitară și având efecte antiinflamatorii. Aceste efecte contribuie la tratamentul afecțiunilor dermatologice și a celor asociate, cum ar fi bolile sistemului cardiovascular, nervos, afecțiunile aparatului locomotor și ginecologice.

Mecanismul de acţiune a apei minerale de Cahul în afecţiunile ginecologice

Apa minerală de Cahul este utilizată în tratamentul afecțiunilor organelor genitale prin băi minerale și irigații vaginale. Hidrogenul sulfurat din apă disociază în ioni de hidrogen, hidrosulfizi și sulf liber, având o acțiune specifică asupra organelor genitale feminine. Acest component normalizează funcția lobului anterior al hipofizei, stimulând sinteza HFS, ceea ce contribuie la stimularea creșterii foliculelor ovariene și la normalizarea proceselor ciclice din endometru. Apa minerală este eficientă în tratamentul dereglărilor menstruale cauzate de hipoestrogenie și sterilitatea endocrină.

Apele sulfuroase au efecte analgezice, imunostimulatoare și dezintoxicatorii, îmbunătățind hemodinamica locală și generală și reducând intensitatea proceselor inflamatorii. Acestea sunt utile în tratamentul proceselor inflamatorii ale organelor genitale feminine și în sterilitatea tubară și peritoneală cauzată de inflamații. Ionii de brom din apă ajută la restabilirea echilibrului de excitație și inhibiție în creier, fiind beneficii pentru tratamentul climacteriului patologic. Ionii de iod îmbunătățesc funcția ovariană prin restabilirea schimbului energetic și influențarea glandei tiroide, ceea ce amplifică acțiunea analgezică, antiinflamatorie și desensibilizantă a sulfului, și previne hiperestrogenia ovariană.

Pentru un efect terapeutic optim, se recomandă combinarea băilor generale cu irigații vaginale. Irigațiile vaginale au acțiuni termice, mecanice și chimice, iar sulful pătrunde prin mucoasa vaginului, cu o absorbție mai mare în cazul pacientelor primepare. De asemenea, absorbția microelementelor este mai intensă atunci când irigațiile vaginale se fac înaintea băilor minerale generale, ceea ce este un aspect important în tratamentul afecțiunilor genitale feminine.

    Side panel widget